kornos.org
Zbierky

Daněk: kto je daniel a ako žije

 Daněk: kto je daniel a ako žije



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


DAINO

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Artiodactyla

Rodina

:

Cervidae

Podčeľaď

:

Cervinae

Milý

:

Pani

Druhy

:

Dama dama

Poddruh

:

Dama dama dama

(Európsky daniel)

Poddruh

:

Mezopotámska dáma dáma

(Mezopotámsky daniel)

Spoločný názov

: daniele

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,30 - 1,75 m (bez 0,20 - 0,55 m chvosta)
  • Výška v kohútiku (1): 0,90 - 1,0 m
  • Váha: žena 30 - 50 kg - muž 45 - 80 kg
  • Dĺžka života: 20 - 25 rokov
  • Sexuálna zrelosť: žena 16 mesiacov - muž 17 mesiacov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Daněk, vedecký názov Dama dama rodiny Cervidae je artiodactyl pôvodom z Turecka. Odpradávna sa však vďaka starým Rimanom, Féničanom a Normanom rozšírila do celej južnej Európy (Taliansko a Balkánsky polostrov vrátane ostrova Rhodos). V skutočnosti je však potrebné poznamenať, že v Európe žije väčšina obyvateľstva v chránených oblastiach; iba v niektorých oblastiach Spojeného kráľovstva a na ostrove Rhodos sa vyskytuje stále vo voľnej prírode.

V praxi sa dá povedať, že takmer všetko súčasné geografické rozšírenie je možné pripísať človeku, a práve preto dnes daniele nájdeme v mnohých ďalších krajinách (kde ich nedávno zaviedol človek), napríklad v Južnej Afrike. „Austrália, Nový Zéland, USA, Argentína, Čile, Peru, Uruguaj, Fidži, Malé Antily a Kanada. Je to preto, že ide o druh, ktorý je možné premiestňovať z jedného miesta na druhé a ktorý vďaka svojej mimoriadnej prispôsobivosti veľmi dobre prežíva. V skutočnosti môže prežiť na širokej škále biotopov, od veľkých lesov až po pastviny a v podnebí od studeného až vlhkého po suché.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Daněk je zviera, ktoré má sexuálny dimorfizmus, pretože muži sú väčší ako samice a zvyčajne majú rohy, zatiaľ čo samice sú zbavené.

Má malú a tenkú hlavu s veľkými oválnymi očami a rohmi (u mužov po prvom roku života), ktorých horné vetvy sú zhromaždené pri základni a vytvárajú široké a sploštené čepele viac alebo menej zubaté. Rohy sú dlhé 50 - 80 cm a každý rok okolo januára až februára sa strácajú, aby sa rýchlo obnovili. Môžu byť viac alebo menej veľké v závislosti od veku a veľkosti.

Predné končatiny sú o niečo kratšie ako zadné, v skutočnosti, ak sledujete líniu chrbta, zdá sa, že sú vyššie vzadu. Sú to zvieratá, ktoré dokážu skočiť do veľmi vysokého klusu a zdvihnúť všetky štyri nohy do vzduchu.

Telo je pokryté srsťou veľmi variabilnej farby s ročnými obdobiami: v lete je červenohnedá v horných častiach a bokoch s čiernym pruhom, ktorý prechádza od krku k chvostu v strednej časti chrbta a s početnými biele škvrny na zadnej strane a bočných stranách (hlavica), zatiaľ čo počas jesene a zimy je tmavšia, sivohnedej farby, hustejšia, s ťažšou podsadou a oveľa menej zreteľnými škvrnami. Medzi divými exemplármi sú čierne alebo albínske zvieratá.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

The daniele je to spoločenské zviera, ktoré bežne žije vo viac či menej početných skupinách.

Najbežnejšiu prírodnú skupinu tvoria dospelá žena s mláďatami a iná žena vo veku približne 1 až 2 roky alebo mladý muž do dvoch rokov, ktorý keď dosiahne dva roky, opustí skupinu a pripojí sa k inej. muži. Skupiny sa v každom prípade dajú vytvoriť veľmi odlišne: iba muži, iba ženy alebo stáda mužov a žien.

Daněk je aktívny hlavne v noci, od súmraku do svitania, a vedie plachý život.

Je zvykom, že muži si pri čistení otierajú svoje rohy o stromy.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Daněk má vynikajúci sluch a čuch, ako aj dobrý zrak.

Komunikujú medzi sebou ako rečou tela, tak aj vokalizáciou a čuchom.

U daniela bolo študovaných šesť druhov vokalizácií pre toľko situácií: zvuk podobný štekaniu, ktorý naznačuje nebezpečenstvo; zášklby vyvolané ženami počas pôrodu alebo s mláďatami; mňau, keď sa priblížia dva jelene; jemný zvuk vydávaný mláďatami danielov, keď sa zľaknú alebo zavolajú svoju matku; zvuk, ktorý vyjadruje nepohodlie; rozhodujúci zvuk vydávaný mužmi v horúčave.

Reč tela sa vyjadruje predovšetkým vtedy, keď existujú nebezpečné situácie, počas ktorých nadobúda zvislú polohu so zvislou hlavou a pevným telom. Okrem týchto situácií môže komunikovať so svojimi druhmi tak, že sa dotkne sám seba, chvosta pohybuje skôr jedným spôsobom ako druhým alebo hlavou.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Daněk je veľmi prispôsobivý z hľadiska výživy a jeho stravovanie sa líši podľa sezónnej dostupnosti: klíčky, listy, tráva, bobule, ovocie v období jar-leto, zatiaľ čo v zimnom období, s obmedzenejšou vegetáciou, je spokojný s kôrou , odchádza a čo nájde.


Veľmi rád sa živí kôrou mladých stromov a táto skutočnosť ho robí škodlivým v oblastiach zalesňovania.

Spravidla sa kŕmi od súmraku do svitania, ale nie je nezvyčajné, že sa kŕmi aj cez deň.

Daněk je prežúvavec, to znamená, že jedlo prijíma po veľmi krátkom prvom žuvaní, po ktorom sa zlúči do bachora, a až následne sa vracia do úst na druhé a dôkladné žuvanie a konečné požitie.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Keď sa začne reprodukčné obdobie, daniele samčie trávi veľa času vymedzovaním svojho územia močom, odreninami stromov a ozývaním sa stonaním a chrochtaním (video nižšie). Takto priťahované ženy vstupujú na územie samca a ak na toto územie vstúpi akýkoľvek iný samec, sú lovení, často po zúrivých bojoch.

Samice sú polyestrové a môžu mať v období rozmnožovania (zvyčajne medzi septembrom a januárom s októbrom ako vrcholovým mesiacom) dokonca 7 rúd, zvyčajne však počnú pri prvom ruji.

Akonáhle dôjde k páreniu, začne tehotenstvo, ktoré trvá asi 8 mesiacov, na konci ktorého sa zvyčajne narodí jedno dieťa s hmotnosťou približne 2 - 4 kg, ktoré je schopné chodiť po jednom dni života.

Keď nadíde čas pôrodu, matka opustí svoje stádo a hľadá v kríkoch chránené miesto, kde by mohla porodiť a byť pre dieťa v bezpečí. Šteňa kojí matka, ktorá ho začne odstavovať okolo 20. dňa veku a pokračuje až 7 mesiacov. Po asi mesiaci samoty, kde matka a syn žili sami, sa títo dvaja opäť pripojili k svorke. Malá dosiahne samostatnosť okolo 12 mesiacov.

Ženy zvyčajne otehotnejú prvýkrát okolo 16. mesiaca veku, zatiaľ čo muži sú schopné rozmnožovať sa okolo 17 mesiacov, ale spravidla sa im nedarí páriť pred štyrmi rokmi.

PREDÁCIA

Hlavným predátorom danielej zveri je človek, ktorého sledujú v oblastiach, v ktorých sa nachádzajú, ilupi, puma a gliorsi.

STAV OBYVATEĽSTVA

Daněk je zaradený do Červeného zoznamu IUNC (2009.1) medzi druhy s nízkym rizikom vyhynutia vo voľnej prírode, NEJMENŠÍ OBAV (LC).

Stav obyvateľstva je v skutočnosti premenlivý, zatiaľ čo v Európe ho možno považovať za stabilný, v Turecku je jeho krajina pôvodu takmer vyhynutá a v národnom parku Termessos zostáva iba populácia 30 jedincov a vo voľnej prírode menej ako desať jedincov. (táto populácia sa považuje za veľmi dôležitú ako posledný zástupca celého anatolského ľudu danielej zveri). Aj na ostrove Rhodos je daniele ohrozené, pretože pytliactvo je veľmi aktívne a požiare každý rok zabíjajú slušné množstvo.

Bol zaradený do prílohy III Bernského dohovoru, ktorá chráni ochranu voľne žijúcich druhov a prírodného prostredia v Európe.

KURIOSITA “

Ponúkame vám toto kuriózne video, kde konečne človeka loví jeleň!

Poznámka

(1) Kohútik: oblasť tela štvornožcov umiestnená medzi krkom a lopatkami, považovaná za najvyššiu oblasť chrbta, kde sa meria výška


Video: Maxim Turbulenc - Anička Dušička